Del denne artikel
FaceBook  Twitter  

Anja Sika de Thura fortalte sin tilflytter historie i Politikens kronik d. 17/2. Den afpsejler helt rigtigt de følelser og motiver, som andre tilflyttere til udkanten har: Begejstring over naturen, nærhed og naboer. Frustration over forskelsbehandling og udtynding af institutioner og dermed livsmuligheder. Anja beskriver, hvordan Danmark, da hun foretog sit øhop i 2006, var et lykkeligt land, "men så kom lavkonjunkturen" og historierne om den rådne banan.

Billedet er rigtigt. Vi har en tilsvarende historie. Da vi i 2007 begyndte at drømme om at flytte til Ærø, var der ikke en sjæl, der tænkte på krisen. Ikke engang de økonomer, der påstår at deres fag er en videnskab. I det tilfælde viste den sig i hvert fald uden prognostisk kraft.

Men det er for mig faktisk et opmuntrende træk, for det fortæller mig, at udviklingen kan vende. I øjeblikket fremstilles det som om urbaniseringen og centraliseringen er ustoppelig og nærmest en naturlov givet med globaliseringen. Men det er ikke sikkert. Udviklingen kan vende. Det har den gjort før, og det kan ske igen.

Jeg plejer at sige, at der kun skal falde en tre bomber i København før en del mennesker vil finde det tiltrækkende at søge sikkerhed i udkanten. Men nu efter terrorhandlingen i København, tør jeg ikke sige det igen af frygt for at det skal blive en selvopfyldende profeti. Men uanset: Det kan vende.

I mellemtiden mangler vi visionære politikere, der kan se mulighederne i at udligne de bestående uligheder og skævvridninger. Mange har fokus på den voksende økonomiske ulighed og den negative indflydelse den har på en harmonisk samfundsudvikling. Mindst lige så vigtig er den ulighed, der er blevet skabt mellem centrum og periferi. De Thurahs kronik viser, at det ganske enkelt er grotesk, at et så lille land som Danmark skal have en så stor ulighed mellem center og periferi.

Os der bor herude i udkanten er heller ikke til sinds at ligge under for den territoriale stigmatisering og postnummer racisme, som vi udsættes for. Snart, nemlig d. 27. marts udkommer på forlaget Hovedland vores bog, der rummer mange flere tilflytterhistorier, der således dokumenterer, at udviklingen kan vende: Flere og flere er ved at få øjnene op for, at udkanten er mulighedernes land.