Del denne artikel
FaceBook  Twitter  

Fint at Finn Slumstrup og Viggo Mortensen holder Carsten Hansen og andre politikere til ilden her før den kommende valgkamp. Og godt at Jeres oprør ikke ender i klynk og krav om flere penge. Måske er udtrykket udkant for defensivt ligesom den rådne banan.

At der vil bo færre mennesker i udkantsområderne og flere i byerne er ikke systemets skyld. Og det er ikke i sig selv et problem, men det udråbes tit som landsby-død og affolkning. Det handler om mennesker der vælger frit hvor de vil bo og arbejde. De fleste unge familier med to jobs foretrækker at bo tæt på et stort udbud af arbejdspladser og kulturtilbud - altså i de store byer.

Som mangeårig regionplanlægger er jeg bekendt med adskillige analyser og forslag til udvikling af landistrikter som desværre ikke bliver brugt i praksis. Hvis bosætning i landistrikterne skal gøres mere attraktivt er der behov for en planlægning og prioritering som lokalpolitikerne ikke magter.

De eksisterende boliger og landsbyer som er trafikbelastede eller ligger i rene kedelige lanbrugsområder bør fjernes så snart de bliver tomme. De fleste repræsenterer ikke bygningsværdier som det er værd at bevare.
Og så skal kommunerne udpege de boliger og landsbyer, der på lang sigt har en attraktiv beliggenhed og investere i udvikling af disse områder. Der er behov for i højere grad at åbne op for adgang til naturen med flere stier, skove og udyrkede arealer. Desværre har en del af især tilflyttere til landistrikterne en tilbøjelighed til at forskanse sig bag hegn og skilte for at holde andre ude. Det fremmer ikke just lysten til at flytte på landet.

På Nørrebro og Vesterbro i KBH. er de gamle kvarterer saneret og nye attraktive boligmiljøer er opstået. På samme måde er der behov for en kraftig sanering i landistrikterne til glæde for den del af befolkningen der i fremtiden ønsker at bo på landet.


vh Andreas Blinkenberg